Herkese merhabalar Diyethanem okuyucuları 🙂 Bugün sizler ile yaşı fark etmeksizin adım başı tüketildiğini gördüğümüz, tüketmesek de pasif olarak maruz kaldığımız sigaradan bahsetmek istiyorum. Sigarayı kullanmak sağlıklı değil, vücuduna zarar veriyor dışında sigara içenlerin beslenmelerine değinmek istiyorum. Çünkü farkında mısınız bilmiyorum ama sigara içenlerin bir çoğu ya kilolu ya çok zayıf ya da hep diyet yapıyor…
Her birimizin dilinde tomurcuklar bulunur. Bazıları tuzlu, bazıları tatlı gibi farklı tatları tomurcuklar sayesinde beynimiz sinyal gide ve algılarız. Bu algılar iştah durumumuzu da etkilemektedir. Yapılan çalışmalar sigaranın içerisinde bulunan nikotinin tat tomurcuklarına zarar verdiğini, deforme ettiğini göstermektedir. Dolayısıyla tat alma duyguları da olumsuz etkilenmektedir. Sigarayı bırakan bir kişi üstünde çalışma yapıldığında nikotinin vücuttan 4 gün sonra arındığı ve 4 günün sonunda tat tomurcuklarında yenilenmeler, iyileşmeler olduğu görülmektedir.
Genellikle sigara içenler özellikle aç karnına içildiğinde iştahlarının kapandığını dile getirirler. Çünkü nikotin beynin tat ve koku alma merkezine baskı yapar. Bu tip kimyasallara fazla maruz kalındığında ise başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa kapılarımızı açmış oluruz. Bunların yanında tat ve koku reseptörleri zarar göre kişiler daha tuzlu, tatlı, şekerli ve genelde sağlıksız besinlere yönelirler.
Sigara içen kişiler tat ve koku tomurcukları zarar gördüğünden sağlıksız beslenmeye (ya iştahsız ya da daha tuzlu, tatlı, şekerli besinler ile) yatkındırlar. Bu yüzden vitamin ve mineral bakımından da fakir beslenmektedirler. Yapılan araştırmalar doğrultusunda sigaranın kolesterol üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bunun yanında sigara içenler zaten keyiflerine düşkün olduğundan veya ağzındaki tadı değiştirmek için çay ve kahve gibi kafein oranı yüksek içeceklere yönelmektedir. Böylelikle kişide vitamin ve mineral eksikliği, besin ögesi eksikliği, kolesterol sevilerinin yükselmesi dışında birde demir eksiliği görülme sıklığı artmakta, kalsiyum ve d vitamini emiliminin azalmasında kaynaklı osteositlerin oluşumunda gecikme ve kemik doku yapım ve onarımını da olumsuz etkilemektedir.
Sigara günümüzde en kabul görmüş bağımlılıklardandır ve maalesef bırakmak için mucizevi bir yöntem ve bir besin, beslenme stili yoktur. Sadece başta şuna dikkat edebiliriz. Sigarayı bıraktığımız takdirde elde ve ağızda boşluk oluşacaktır. O boşluğu yiyeceklerle doldurmaya çalışmak yerine başta ruhu besleyecek doyuracak aktiviteler eklemeye gayret edelim ki sigara bağımlılığını bırakayım derken yiyeceklere bağımlı olmayalım 😉 Bunun yanında hızlı bir toparlanma için vücudumuzda kayıp olan vitamin, mineral , besin ögeleri için sağlıklı beslenmeye başlamak, hayatımıza egzersizi katmak güzel olacaktır. Özellikle hücre iyileşmelerini hızlandırmak ve arttırmak için, vücudu toksinlerden arındırmak için antioksidan içeriği yüksek bir beslenme stiline geçilmesi önerilmektedir.
Tabi ki en başta kendinize güvenin, başarabileceğinize inanın ve profesyonel bir kurumdan destek alarak sigarayı bırakmak ve sonrasında yiyeceklere bağımlı hale gelmemek, ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme stilini bulmak , alışkanlık haline getirmek için bir diyetisyenden yardım almayı unutmayın 🙂
DİYETHANEM DİYETİSYENİ ALANUR PINAR